Мерките за защита на основните права на гражданите на ЕС след разкритията за масово електронно следене са недостатъчни, обяви Европейският парламент в нарочна резолюция, гласувана на пленарната сесия в Страсбург в четвъртък.

Депутатите призоваха Европейската комисия да гарантира, че всеки пренос на данни от ЕС към САЩ ще има ефективно ниво на защита, а страните от ЕС – да предоставят на Едуард Сноудън защита на „защитник на човешките права“, съобщи пресслужбата на ЕП.

В подкрепа на гражданските права и срещу безконтролното подслушване са гласували българските евродепутати Сергей Станишев, Георги Пирински и Момчил Неков от БСП/PES и Филиз Хюсменова от ДПС/ALDE, показва проверка на „Хаштаг“.

Против документа, който призовава за защита на гражданските права от подслушване и проследяване на трафични данни, което американските специални служби извършват в нарушение на редица норми и стандарти по правата на човека, са гласували Андрей Ковачев, Владимир Уручев, Мария Габриел от ГЕРБ/ЕPP и Светослав Малинов от РБ/ЕPP.

Източник: Информационна агенция „КРОСС“

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *