Потребителите очакват повишаване на безработицата и на цените през 2016 година, показва октомврийската анкета на Националния статистически институт. Резултатите от запитването контрастират на есенната прогноза на Европейската комисия, според която в следващите две години се очаква спад на безработицата в ЕС и в частност в България. Общият показател на доверие на потребителите се запазва на равнището си от юли.

През по-голямата част от годината статистиката регистрираше дефлация, но тя се дължеше основно на срива в цената на петрола. В следствие на това потребителите отчитат увеличаване на цените на стоките и услугите. Очакванията им са поскъпването да продължи и през следващата година. Спрямо анкетите през юли домакинствата отчитат минимално подобряване на финансовото си състояние. Повечето хора, които живеят в градовете, са песимистично настроени за следващата година. Живеещите в селата запазват оптимизма си за състоянието на семейния бюджет.
Потребителските очаквания противоречат и на официалните правителствени изчисления, на базата на които е направен държавният бюджет за следващата година.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *