Венецуела изчерпва паричните си наличности бързо и е започнала да продава от златните си резерви. Страната може да фалира до следващата година, когато много от плащанията по заемите падежират. Стойността на резервите на Венецуела, които са основно в злато, е паднала значително тази година.

Страната дължи $15.8 млрд., които трябва да бъдат изплатени в периода от сега до края на 2016 година.

По данни на Централната банка Венецуела има $15.2 млрд. валутни резерви (спрямо $43 млрд. през 2008 година), като голяма част от тях са в злато. По-малко от $1 млрд. са в брой, а $2.3 са в резервен фонд в Международния валутен фонд (МВФ).

По данни на правителството от месец май златните резерви са били $11.7 млрд., а през февруари – $14 млрд.

Венецуела разчита основно на износ на петрол и това е основният двигател на икономиката и. Въпреки че има най-големите запаси на черно злато в света, ниските цени оказаха изключително негативно влияние върху икономиката, инфлацията надмина 100%, и страната не може да си позволи да плати за основни вносни стоки. По данни на МВФ икономиката на Венецуела ще се свие с 10% тази година.

Същевременно правителството на президента Никола Мадуро продължава да увеличава публичните разходи, харчейки за по-високи пенсии, субсидии за хранителните магазини и осигуряване на безплатно здравеопазване.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *