Висши членове на Европейската централна банка са се срещали редовно с мениджъри на банки и хедж фондове в частни разговори, само дни преди важни решения за лихвените проценти, въпреки обичайната практика, която им забранява да обсъждат паричната политика седмица преди предстоящо редовно заседание, съобщава агенция Reuters, позовавайки се на документи, публикувани от банката и с които разполага „Financial Times“.

Изпълнителните членове на Управителния съвет, които представляват ядрото на 25-членния съвет на ЕЦБ са се срещали с представители на множество финансови компании през изминалата година, включително BNP Paribas, UBS, BlackRock, Goldman Sachs и мозъчни тръстове като базирания в Брюксел Bruegel, показват документите.

Прозрачността на ЕЦБ беше подложена на засилен контрол, след като Беноа Кьоре, член на борда на банката, заяви на среща при закрити врата през май, че банката ще увеличи размера на своята програма за покупки на държавни облигации през летните месеци. Това доведе до рязко поевтиняване на еврото и до поскъпване на европейските акции на следващия ден, когато тази информация „изтече“ в медиите.

От тогава насам ЕЦБ преработи правилата за прозрачност. Въпреки това, в неотдавнашно писмо до омбудсмана на Европейския съюз, президентът на банката Марио Драги заяви, че подобни срещи са „съществена“ част от комуникационната политика на банката и предлагат възможност да се споделят и да се обсъждат актуални въпроси.

Днес „Financial Times“ публикува подробен календар на шест лица от Управителния съвет на ЕЦБ, в който са написани срещите на тези висши представители на банката с различни финансови групи, включващи хедж фондове или големи търговски банки.

Така например Беноа Коьре, който е един от близките съюзници на Драги, се е срещнал с представител на BNP Paribas на 4-ти септември 2014-а година – точно по средата на тогавашното двудневно заседание на ЕЦБ, на което централната банка намали депозитната лихва. Голямата френската банка се срещала и с други членове на Изпълнителния съвет на ЕЦБ 12 пъти от началото на тази година до август.

Хедж фондът Moore Capital си е осигурил среща с най-висши представители на ЕЦБ 7 пъти през същия едногодишен период, включително и две срещи с Марио Драги.

Други хедж фондове, които са имали достъп до най-висшите представители на ЕЦБ, са били Bridgewater Associates, Appaloosa Management и Algebris. Трябва да се има предвид, че например фондът Bridgewater залага на макроикономическите тенденции, включително и на лихвени проценти.

Въпреки че подобни срещи не представляват нарушение на каквито и да било официални правила, редица от водещите централни банки в света забраняват на свои длъжностни лица да поемат подобни ангажименти в рамките на последната седмица, преди техните заседания, на които се решава бъдещата им лихвена политика.

По-рано тази година омбудсманът на Европейския съюз отправи възражение относно политиката на частни срещи на ЕЦБ с искане за предприемане на мерки, които да предотвратят инциденти като този със „закъснялото“ с ден оповестяване на изказването на Беноа Кьоре през май.

Оттогава насам ЕЦБ спря предоставянето на речи „под ембарго“ до медиите, публикувайки нови насоки за изказванията и срещите на нейните членове и се съгласи да предоставя списък със срещи на членовете на борда с финансовата общност с тримесечно закъснение.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *