Honda представи серийната версия на своя втори водороден автомобил, който за разлика от първия ще се предлага глобално. Новият CLARITY FUEL CELL излиза на пазара в Япония след броени месеци, като ще бъде наличен на избрани европейски пазари по-късно през 2016 г., обявиха от японската компания при откриването на Автосалон Токио 2015.

honda clarity-fuel-cell-055-1

Водородната кола представлява седан с щедри размери – 4895 мм дължина, 1875 мм широчина и 1475 мм височина, в който могат да се настанят удобно петима души, сочи информацията от Honda.

Конструкцията на CLARITY FUEL CELL е създадена така, че задвижващата система да не отнема от мястото в салона. Резервоарът за водород и батериите са разположени ниско в шасито, докато в предната част е поставен електрически двигател. Той се захранва с енергия от горивната клетка, в която протича химична реакция между кислород и водород. Единственият отпадъчен продукт е чиста вода.

honda-clarity-fuel-cell-057-1

От Honda посочват, че силовият агрегат има сходни размери с бензинов V6 мотор. Горивната клетка е с 33% по-компактна от тази при първия FCX Clarity и може да бъде монтирана под предния капак, което отваря още пространство. В колата спокойно могат да се поберат петима възрастни.

Двигателят на Honda CLARITY FUEL CELL развива мощност от 177 к.с. С напълно зареден резервоар с водород автомобилът може да измине 700 км. Самото зареждане отнема само 3 мин.

Що се отнася до дизайна, той е футуристичен – обичаен за подобен тип автомобили. Следван е стилът на първия водороден автомобил на Honda, както и аеродинамичната му клиновидна форма, но като цяло новият CLARITY FUEL CELL изглежда доста по-модерно.

В салона на Honda CLARITY FUEL CELL е заложено на микс от модерни технологии и класически лукс. Приборите са дигитални, а на централната конзола е разположен голям дисплей на инфо-развлекателната система.

Всички подробности за новата Honda CLARITY FUEL CELL, включително цените, ще станат ясни в следващите месеци.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *