Годишната винетка да бъде вдигната от 67 на 145 лв., обсъжда правителството. Двойното увеличение се очаква да влезе в сила от следващата година.

Предложени са три варианта за вдигане на цената, които ще се съгласуват от министрите. Поскъпването на стикерите за седмица и месец, които в момента са съответно 10 и 25 лв, ще стане по същия начин.

Целта на увеличението е да се съберат повече средства за ремонт и строежи на трасета, за които няма еврофинансиране. Тази година бюджетът отдели 100 млн. лв. за ремонти по старите участъци на „Тракия“ и „Хемус“.

Другите алтернативи за поскъпване на годишните винетки са: увеличение на  цената до 97 лв., или среден вариант от 120 лв., става ясно от предложението, което обсъждат министрите.

Цената на винетките за леки автомобили в България не е променяна от 8 години и е в пъти по-ниска от таксите в другите държави в ЕС. В Словения например годишният стикер струва 110 евро, в Австрия е почти 85 евро, а в Унгария е 136 евро.

В доклада, който е пуснат за обсъждане в правителството се предвижда и поскъпване на винетките за тежкотоварни автомобили. Например за старите камиони с тегло над 12 тона е предвидено цената да се увеличи с 400 лв. до 1700 лв. За бусовете и малките камиони пък се предвижда цената да стане между 800 и 1000 лв. за годишна винетка.

В момента превозните средства от Категория 2 плащат по 684 лв., ако са с екостандарт на двигателя под ЕВРО 5, и 586 лв., ако са по-нови.

Поскъпването на винетките за тежкотоварните автомобили ще бъде по-малко от тези за леките, защото за тях е имало увеличение на цените с 30% през 2013 г., пише в правителствения доклад. Освен това тежкотоварните автомобили ще бъдат обхванати и от бъдещата толтакса, за която в момента регионалното министерство очаква анализ от Световната банка. Предвижданията са, че тогава чуждите тирове ще плащат 10 пъти по-висока такса за преминаване. В момента те давали по 10 евро, а при въвеждането на толтакси цената им щяла да достигне 100 евро, за да е сравнима с цените в съседните страни.

 

Един коментар за “Драстично поскъпване на винетките обсъждат министрите

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *