Европейският парламент отхвърли законопроект, който щеше да даде на отделните държави в Общността право да забраняват вноса на генетично модифицирани храни и фуражи.

Държавите в ЕС са разединени относно отношението си спрямо безопасността на генетично модифицирани организми. През април Европейската комисия предложи проектозакона, за да даде на опонентите на ГМО основи за отпор спрямо привържениците на „подобрените” храни.

Предложението на Комисията се базираше на европейското законодателство, което преди три месеца, след повече от четири години на обсъждане, позволи на националните правителства да решават сами дали да отглеждат генетично модифицирани култури. Отхвърлянето на законопроекта в сряда в Страсбург, отразява притесненията, че това би било стъпка в посока ограничаване на свободната търговия в Общността.

Проектозаконът, който беше представен преди шест месеца, получи критики от анти- и про- ГМО групи, както и от правителството на САЩ.

Организацията за опазване на околната среда Грийнпийс нарече инициативата „фарс”, посочвайки, че опцията за независимо вземане на решение от отделните страни-членки, няма да издържи в съда срещу правилата за свободно движение на стоки в ЕС. От Европейската Асоциация за Биоиндустрии, чиито членове включват производители на генетично модифицирани продукти, казаха, че предложението на ЕК би ограничило избора на животновъдите, би отслабило Европейската икономика и ще подкопае доверието на иновативните компании в процедурите за одобрение на техните продукти в ЕС.

Американското правителство, в свое изявление, посочи, че евентуалното приемане на проектозакона, би позволило на отделните държави-членки на ЕС да игнорират „базирани на науката анализи”, ще доведе до фрагментация на европейския пазар и е в противоречие с настоящите трансатлантически преговори за свободна търговия.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *