Standard Chartered Plc стана третата европейска банка, през последните 2 седмици, която ще съкрати хиляди служители, съобщава Bloomberg. Общият брой на освободените служители от трите банки достигна над 30 хиляди, или близо 1 на всеки 7.

Базираната в Лондон компания съобщи във вторник, че ще съкрати 15 хиляди работни позиции, или 17% от всички работещи за компанията. Причината е увеличаващия се брой на лошите кредити в развиващите се пазари, което влияе негативно на финансовите резултати.

Базираната във Франкфурт Deutsche Bank AG обяви миналата седмица план за съкращаване на 11 хиляди служители, а швейцарската Credit Suisse Group AG съобщи, че ще освободи 5 600 персонал.

И трите банки смениха главните си изпълнителни директори тази година. Те предприемат най-сериозните реформи от финансовата криза през 2008 година насам. Причина за това са по-стриктните капиталови правила, налагани от ЕС, които влияят на доходността.

Наред със съкращенията, банките правят и реформи свързани с акционерите. Deutsche Bank например ще спре дивидентите за оставащата част от годината и за следващата, за да запази капитал.

Възможни съкращения на персонал от други банки не са изключени. Базираната в Милано UniCredit SpA планира съкращаване на 12 хиляди служители, за да подобри печалбата си и капиталовите нива, съобщават, за Bloomberg запознати със събитията в банката. Точният брой на съкращенията все още се обсъжда и ще зависи от резултатите от продажби на активи/подразделения на банката.

През юли съ-изпълнителният директор на Джон Криан съобщи намерението си да се освободи от близо 26 хиляди служители чрез продажба на подразделения на компанията до 2018 година, което е една четвърт от персонала.  

Главният изпълнителен директор на Standard Chartered Бил Уинтърс очаква да спести $2.9 млрд. до 2018 година. Банката съобщи, че ще преструктурира или продаде активи на стойност $100 млрд., след като отчете неочаквана загуба за третото тримесечие. Дивидентите за акционери на фирмата са спрени до края на годината, което се случва за пръв път от 1988 година.

Още по темата:

Дойче банк ще съкрати над 15 хил. души до 2018 година

 

Един коментар за “Европейски банки съкращават хиляди служители

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *