На срещата в Брюксел на Европейските лидери и управляващи от няколко Балкански държави беше одобрен план за сътрудничество от 17 точки, чрез който ще се подобри управлението на потоците от емигранти, преминаващи през Балканския полуостров, съобщи рано днес Европейската комисия.

На срещата на върха присъства и премиерът Бойко Борисов, както и лидери от три държави извън ЕС – Албания, Сърбия и Македония.

Новият план за справяне с бажанската криза включва осигуряване на 100 хиляди места за приемане на бежанци, които са разположени по маршрута от Гърция до Германия. Половината от местата ще бъдат в Гърция, а останалите в държавите на север. Агенцията за бежанците на ООН, ще помогне за създаване на тези места.

Граничната агенция Фронтекс (Frontex) на ЕС ще засили дейността си на гръцко-македонската граница, за да се гарантира на хората, които искат да преминат, че ще бъдат регистрирани.

В събота България, Румъния и Сърбия предупредиха, че няма да приемат да се превърнат „в буферна зона” за десетките хиляди бежанци, които се насочват към Западна Европа.

„Ако Германия, Австрия и други европейски държави затворят границите си… ние ще сме готови да затворим нашите в същия момент ,” каза премиерът на България Бойко Борисов на срещата на тримата балкански лидери.

Пълен текст на споразумението може да прочетете тук.

Един коментар за “Европейски и балкански лидери одобриха 17-точков план за справяне с бежанската криза

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *