Китай обяви днес, че до края на 2020 година ще позволи юанът да се търгува свободно, с което ще облекчи търговията със САЩ и други държави, пише Yahoo Finance.

Китайските лидери се съгласиха миналата седмица националната валута да “се търгува свободно и да се използва свободно” до края на най-новия им дългосрочен план за развитие през 2020 година, се съобщава в изявление публикувано от официалната новинарска агенция Xinhua.

Американското и други правителства от години притискат Пекин да спре валутния контрол, който според тях държи валутата подценена и, по този начин, дава на китайските износители нечестно ценово предимство. Някои американски законодатели дори искаха въвеждането на наказателни тарифи за китайските стоки.

Пекин постепенно увеличаваше обхвата на използването на юана в чужбина, но ограничаваше дневното движение на обменния курс, както и потокът от пари от и към Китай.

Китайските лидери от години обещаваха, че ще позволят юана да се търгува свободно. Основно изискване преди това обаче е да се осъществят широки реформи в държавната финансова система, което да позволи на банките и други учреждения да се справят с по-сериозни промени в лихвените проценти и финансовите потоци.

Днешното правителствено съобщение не дава никакви индикации какви промени предстоят във валутните регулации.

То идва в момент, когато анализаторите казват, че пазарните сили прилагат натиск към поевтиняване на китайската валута. Това може да означава, че облекчаване на контрола би довело до отслабване на валутата. Вземането на това решение ще бъде политически приемливо в страната, тъй като ще доведе до намаляване на цените на китайския износ.

От днешното изявление става ясно и, че се променят някои ограничения за компаниите. Те ще могат да правят всичко, което не е изрично забранено от правителството, за разлика от преди, когато можеха да правят само това, което регулаторите са позволили.

Партията обяви също, че ще работи за включване на юана в кошницата от валути на Международния валутен фонд (МВФ), за да определи стойността на вътрешната си валута, позната като “специални права на тираж” (СПТ).

През август Пекин изненада световните пазари след като промени механизма на определяне на обменния си курс, като целта беше китайската валута да стане по-пазарно ориентирана. Резултатът беше спад на стойността на юана с 2%.

Стойността на юана се определя всеки ден, на базата на кошница от валути, които се смята, че са доминирани от американския долар.

 

Един коментар за “Китай ще позволи юанът да се търгува свободно

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *