Партията на справедливостта и развитието(AKP) на премиера Ахмет Давутоглу и президента Раджип Ердоган неочаквано спечели изборите в Турция в неделя. Така страната отново се връща към еднопартийно управление.

AKP спечели малко над 50% от гласовете и взима 316 от общо 550-те места в парламента.

Президентът Ердоган коментира, че резултатите са вот за стабилност и съобщение за кюрдските бунтовници в югоизточната част на страната, че насилието не може да съществува заедно с демокрацията.

От друга страна, критиците се опасяват, че настоящите избори увеличават риска от авторитарно управление на президента.

В централата на AKP в Анкара министър-председателят Ахмет Давутоглу призова политическите партии да работят заедно за създаване на нова конституция, в която президентът Ердоган каза, че очаква да се включат изпълнителни правомощия за президентската институция.

В предимно кюрдския град Диарбекир, силите за сигурност използваха сълзотворен газ срещу протестиращи, които подкрепяха про-кюрдската опозиция, съобщава Reuters. Опозиционната партия беше близо до спечелване на 10-те процента, нужни за влизане в парламента.

Припомняме, че при изборите през юни AKP загуби мнозинство в парламента, което не се беше случвало от 2002 година насам. Последваха редица събития – разпадна се мирът с кюрдските бунтовници, войната в Сирия се влоши, а две самоубийствени бомбени атаки, които се свързват с Ислямска държава, доведоха до смъртта на повече от 130 души.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *