Източник: Информационна агенция „КРОСС“

Синдиците на фалиралата КТБ Росен Ангелчев и Лазар Илиев публикуваха списъци на физическите и юридически лица, сключили цесия* в банката, и на такива, които са се възползвали от привилегировани лихви.

През лятото беше приета промяна в Закона за кредитните институции, според която синдиците на банка в несъстоятелност могат да свалят банковата тайна за депозитите и кредитите във фалиралата институция.

Предстои синдиците да оповестят и договорите за кредити със свързани лица – т. нар. кухи фирми, които са получавали кредити от банката.

Сред физическите лица, спасили депозитите си чрез цесии, се откроява името на бившия градски прокурор на София Роман Василев. Парите във влога му с преференциална лихва са били 286,5 хил. евро. Той е сключил цесия за близо 206 хил. евро.

Дъщерята на Иван Костов – Мина Костова също е извършила цесия, която е намалила вложението й. Чрез цесия тя е приспаднала 30 хил. лв. от депозит за 213,2 хил. лева. Сестра й Яна Костова попада в другия списък – на лицата със специални лихви. На депозит тя е държала 115,3 хил. лева. Иван Костов също е имал специален депозит в КТБ, в който е държал 155,8 хил. лева. Бащата на Костов – Йордан Костов също е сред клиентите със специални лихви, а в сметката му е имало 212,8 хил. лева.

Партия „Демократи за силна България“ е държала на влог с преференциална лихва в КТБ 1 064 964,76 лева.

„Оказва се, че ДСБ има 48 хил. лв. в КТБ, които в момента са блокирани. Възможно е тези пари да не стигнат повече до партията. Аз дължа на обществото тази информация, за да е ясно, че всичко, което казвам, е точно поради убежденията ми, а не поради някакъв вътрешен интерес“, заяви говорителят на Реформаторския блок и председател на ДСБ Радан Кънев интервю за БНТ през юли.

Към датата на поставянето на КТБ под специален надзор Българският енергиен холдинг е имал четири депозита за над 44 млн. лева. Най-големият е бил за 28 млн. лв., вторият – за 7 млн. евро, третият – за 1,886 млн. лв. и един за 242 хил. евро. БЕХ е успял да сключи две цесии на обща стойност около 29 млн. лв.

Най-голямата цесия е извършена от обявената в несъстоятелност „Еър пропърти девелопмънт“ – за над 97,5 млн. лева. Фирмата е регистрирана е в Търговище, а тя стана известна като продавач на един от най-скандалните заменени имоти – 1043 дка плаж край Балчик.

Издателят на вестник „Уикенд“ Мартин Радославов е имал на влог 1,422 млн. евро, като върху върху 1,078 млн. евро е направил цесия.

Впечатляваща сделка за 920 хил. евро е сключил и най-големият италиански инвеститор у нас – Едоардо Миролио.

Най-голямата цесия на физическо лице е извършена от издателя Мартин Златков – за 1,078 млн. евро.

Огромна сума е цесирал и бизнесменът Гриша Ганчев през фирмата си „Литекс“ АД – 1,1 млн. лв.

Сред най-големите вложители в КТБ, които са имали привилегировани лихви, се открояват синът на министъра на отбраната от правителството на Филип Димитров – Александър Сталийски – Александър Сталийски-младши и приятелката му Виолета Сечкова. Сечкова е държала два депозита – за 6,8 млн. евро и за 7 млн. лв., а Сталийки – един за 13,5 млн. евро.

Бившата жена на бизнесмена Кирил Домусчиев Ирина Домусчиева също е сред привилегированите вложители, а във влогът й е имало 600 хил. евро.

КТБ е давала преференциални лихви и на много институции, сред които МБАЛ „Света Марина“, Стопанската академия в Свищов, както и на отличника в усвояване на европейски средства община Бургас, която е депозирала в банката над 20 млн. лева.

*цесия – договор, с който кредитор отстъпва своите вземания и правата по тях върху трето лице.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *