Швейцарският банков гигант UBS съобщи, че му е била искана информация за връзки с ФИФА, след като от Credit Suisse съобщиха миналата седмица, че са били проверявани във връзка с корупционния скандал, разтърсил футболната организация, съобщи агенция “Фокус”, позовавайки се на AFP.

„UBS, както и много други финансови институции, получи запитвания от властите относно банкови сметки свързани с ФИФА и други доверителни футболни асоциации, свързани с тях личности и юридически лица“, се казва в изявление на банката. „UBS сътрудничи на властите по тези запитвания“, се пояснява в съобщението.


 

Припомняме, че през лятото Министерството на правосъдието на САЩ обвини топ мениджъри на футболната организация в корупция.

Президентът на ФИФА Сеп Блатер винаги е отричал подобни обвинения, но през септември той също стана обект на швейцарско криминално разследване, което беше координирано със американските власти.

САЩ обвини общо 14 бивши и настоящи служители и сътрудници във ФИФА в “ширеща се, системна и дълбоко вкоренена” корупция, след като Федералното бюро за разследване (ФБР) направи мащабна проверка на организацията.

Причина за важността на скандала е фактът, че ФИФА е основният орган в света на футбола. Организацията стана обект на обвинения в корупция, след като обяви, че Световното първенство по футбол през 2022 ще се проведе в малката но богата петролна държава Катар. През декември 2014 година ФИФА реши да не обявява резултатите от собственото си вътрешно разследване. Авторът на независимото разследване, американския адвокат Михаел Гарсия, подаде оставка в знак на протест.

Световното първенство по футбол е най-гледаното спортно събитие в света, повече дори от Олимпийските игри. То генерира милиарди долари приходи от корпоративни спонсори, телевизионни права и продажби. Арестите и обвиненията за корупция хвърлят съмнение относно прозрачността и честността при процеса на избиране на държави, в които се провежда първенството, избирането на президент на организацията и управлението на парите и, вкл. парите за подобряване на футболните съоръжения в най-бедните държави-членки на ФИФА.

ФБР разследва организацията през последните 3 години. Причината за започване на разследването беше процеса на избиране на държави-домакини за първенствата през 2018 и 2022 (спечелени съответно от Русия и Катар), но след това се разпростря до сделките през последните 20 години.

Министерството на правосъдието твърди, че корупционните сделки са планирани в САЩ, въпреки че са изпълнени в други държави. Използването на американски банки за трансфер на пари изглежда е било отправна точка на разследването.

Швейцарските прокурори обвиниха г-н Блатер в престъпна безстопанственост, присвояване на сделка за телевизионни права и на „нелоялно плащане“ към европейския футбол шеф Мишел Платини.

Междувременно, властите в САЩ обвиниха 14 души в рекет, телефонни измами и конспирация за изпиране на пари. В обвинителния акт, представен пред федерален съд на САЩ в Ню Йорк, се казва, че подсъдимите са участвали „в схема през последните 24 години, за да се обогатят чрез корумпиране на международния футбол“.

Ключова фигура е Чарлз „Чък“ Блейзър, бивш генерален секретар на Конфедерацията на Северна, Централна Америка и Карибската футболна асоциация (Concacaf), който в момента сътрудничи на американските прокурори.

Той е признал, че между 2004г. и 2011г.:

  • Той и други членове на изпълнителния комитет на ФИФА са приели подкупи във връзка с избора на Южна Африка като домакин на Световната купа през 2010;
  • Един от неговите съучастници получил подкуп в Мароко за домакинството на турнира през 1998 г., което в крайна сметка бе дадено на Франция;
  • Той и останалите са приемали подкупи и във връзка с телевизионни и други права за турнира на Concacaf Gold Cup през 1996, 1998, 2000, 2002 и 2003 г.

Много внимание е фокусирано върху сделката за $10 милиона, която според прокурорите в САЩ е подкуп, за да се осигури Световната купа за 2010 г. в Южна Африка.

В имейл, получен от южноафрикански вестник, показва, че тогавашният президент на Южна Африка, Табо Мбеки, както и президентът на ФИФА, Сеп Блатер, са се съгласили на сделката.

Правителството на Южна Африка настоява, че плащането е законно и е за насърчаване на Карибския футбол, но документи видени от Би Би Си предполагат, че тогавашния вицепрезидент на ФИФА Джак Уорнър използва плащането за теглене на суми, лични заеми и за пране на пари.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *