Изборният хаос стана причина административните съдилища да бъдат задръстени от жалби, свързани с липсващи преференции, изчезнали бюлетини, сбъркани протоколи, завишени резултати на конкурентите. вторник следобед във Варненския административен съд жалбите от селищата в областта са били 7, в Добрич – 9 , 11 в Стара Загора, 6 в Кюстендил, 5 в Благоевградско, рекордът е в Пловдив – 33. Очакват се и още искове след балотажите. Жалбите трябва да бъдат разгледани в едноседмичен срок и решени след още 14 дни, съобщава информационна агенция “КРОСС”, позовавайки се на „Сега“.

БСП ще иска касиране на изборите в София, Ловеч, Варна, Видин, Бургас и Елхово, каза лидерът на партията Михаил Миков. За Благоевград левицата внесе жалба заедно с други формации. „Продължават да пристигат сигнали за изключително тежки нарушения, за кражба на избори. Все повече сигнали има за ясно участие на полицията в изборния ден от Берковица и от други места. С тези избори беше сложен кръст на демокрацията у нас“, заяви Миков.

Патриотичният фронт (ПФ) иска касиране на вота в Пловдив, където Славчо Атанасов загуби оспорвано на втори тур от Иван Тотев (ГЕРБ). ДПС ще атакува загубените балотажи във Ветово и Павел баня. ГЕРБ пък са недоволни от Добрич, където кметът им Детелина Николова изненадващо се провали. Партията на Борисов обжалва първия тур, а смята да направи това и за втория.

Във Варна обжалването се превърна в междупартийна интрига. Там спорът бе решен на първи тур с внушителна преднина на Иван Портних (ГЕРБ). В понеделник вечерта бе съобщено, че четирима загубили кандидати се обединяват с искане да се преразгледа резултатът. Във вторник обаче се оказа, че зад жалбата стоят само двама – Данаил Папазов („Живот за Варна“) и Анелия Клисарова (БСП). Това породи съмнения, че другите – Чавдар Трифонов (РБ) и Миглена Темелкова (АБВ), са се отказали в качеството на коалиционни партньори на национално ниво.

Свързани новини:

ЦИК: Проверка на протоколи ще се прави само, ако резултатите бъдат обжалвани в съда

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *