Народното събрание свали имунитета на депутатите Волен Сидеров и на Десислав Чуколов.

144 депутати гласуваха „за“ свалянето на имунитета на Сидеров, 11 „против“ (които бяха от партия „Атака“), и 1 „въздържал се“ (от БСП). За свалянето на защитата на Чуколов гласуваха 148 „за“ и 11 „против“ от „Атака“.

На 12 октомври главният прокурор Сотир Цацаров поиска от депутатите да дадат разрешение за възбуждане на наказателни преследвания срещу Волен Сидеров и Десислав Чуколов за случая с акцията на двамата депутати от „Атака“ до магазин до НАТФИЗ в центъра на София.

Това е първото от двете искания за свалянето на имунитета на лидера на „Атака“ – за случая с т.нар. клек-шоп (малък магазин за цигари и алкохол в приземен етаж) до Националната академия за театрално и филмово изкуство (НАТФИЗ). Под предлог че в партията е постъпил сигнал за продажба на цигари без бандерол, Сидеров и Чуколов застанаха пред търговския обект и възпрепятстваха работата му.

Студенти от Академията и случайни минувачи се опитаха да ги отстранят, което доведе до размяна на обидни реплики. На място имаше много полицаи, които не можеха да ги задържат, защото и двамата са защитени от депутатски имунитет. В магазина не бяха открити нелегални вещества

Последва и втора акция на Сидеров и депутати от „Атака“, които нахлуха в НАТФИЗ в търсене на студент, който се е опитал да ги спре при случая с клек-шопа.

Временната комисия вече реши да свали имунитета на Сидеров и по второто искане на Сотир Цацаров за акцията в НАТФИЗ и даде съгласие за задържането му.

 

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *