Европейската централна банка намали отново размера на спешната ликвидна подкрепа за гръцките банки.

Главната европейска банкова институция в ЕС взе решение да ограничи лимита на Механизма за спешна ликвидност за гръцките търговски банки (програмата ELA) до 86,0 млрд. евро, което е намаление с 900 млн. евро. Това е поредно понижение на спешната ликвидна подкрепа за гръцките банки след одобрената през лятото трета спасителна програма за Гърция, която към края на август достигна малко над 91 млрд. евро.

Редуцирането на тавана на помощта с 900 млн. евро е по искане на Централната банка на Гърция и отразява подобрената ликвидна ситуация за гръцките банки на фона на намаляваща несигурност и на стабилизация на депозитните потоци на частния сектор.

През последните девет месеца на 2015 година гръцките банки са използвали само финансиране по програмата ELA, след като през февруари ЕЦБ изключи финансовите институции на страната от предоставяната от нея ликвидност за търговските банки в еврозоната посредством провежданите редовни репо аукциони.

Днешното официално изявление на Централната банка на Гърция е факт с оглед на одобрени от ЕЦБ през септември нови правила, според които националните централни банки на страните-членки от еврозоната вече ще имат възможността да информират официално обществеността относно осигуряваната спешна ликвидност за търговските банки. Преди тази промяна в правилата единствено ЕЦБ имаше право на подобна информация за предоставяната ликвидна подкрепа за банките.

Въпреки тази промяна националните централни банки и в бъдеще ще трябва да получават одобрението на ЕЦБ при предоставяне на ликвидна подкрепа чрез програмата ELA и да информират за подобни случаи.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *