Таксата „Задължения към обществото“ намалява за бизнеса с 1,07 лева или 2,8% от 1 ноември, реши на закрито заседание Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР). Това означава, че индустрията ще плаща 36,83 лева за мегаватчас, вместо определените с решението на КЕВР от 1 август – 37,90 лева за мегаватчас. Промени в цените за битови абонати няма да има. Като причина, регулаторът изтъкна, че е по-удачно да бъде предвиден резерв, който ще гарантира, че няма да има увеличение на цените, ако природният газ поскъпне през зимните месеци.

Намалението на електроенергията за бизнеса ще има отражение върху закупената електроенергия на свободния пазар. На регулирания пазар за небитовите потребители намалението е средно с 2,5%.

Като основна причина за коригирането на цените председателят на КЕВР Иван Иванов посочи, че цената на природния газ за последното тримесечие на годината е паднала с 14,26 на сто, което представлява съществено намаление и на цената на електрическата енергия, произведена по високо ефективен начин от заводските и топлофикационните централи, които работят с първичен енергиен източник природен газ.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *