Германският канцлер Ангела Меркел предупреди, че ако страната й затвори границата си с Австрия за бежанския поток, това може да доведе до драстично увеличение на напрежението сред държавите по т. нар. „Балкански път“ на мигрантите и до военен конфликт, пише БНР.

Днес в Берлин се очаква да бъде изяснена обща политика на управляващата коалиция по кризата с бежанците, които само за последния месец са се увеличили с 318 хиляди.

Ангела Меркел и Хорст Зеехофер ще се опита да достигнат до обща позиция по бежанската криза. Двамата партийни лидери имат диаметрални различия за това дали и колко кандидати за бежански статут от Близкия изток и Северна Африка трябва да бъдат приети във федералната република. Те не са на едно мнение и за това дали трябва да бъде затворена границата с Австрия и дори как да се наричат временните центрове за настаняването на масите от влизащи в държавата – входни или транзитни центрове.

На поредицата от четири срещи из страната със съ-партийците си преди годишната конференция през декември г-жа Меркел се убеди, че партията й е видимо разделена по бежанския проблем.

Социолозите от своя страна констатират резки промени в настроението и на германското общество и не изключват през зимните месеци настроенията против тях да се радикализират не само в бившата Източна Германия.  

Германските медии днес цитират заключително изречение от последната среща на г-жа Меркел със съ-партийци: „Искам след години хората да си спомнят, че ние сме успели да се справим в един изключително сложен свят.“

Свързани новини:

Рекорден брой мигранти и бежанци са влезли в Европа през Октомври
Европейски и балкански лидери одобриха 17-точков план за справяне с бежанската криза

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *