Централната избирателна комисия (ЦИК) няма да проверява и няма да излиза с решение във връзка с многобройните сбъркани и дописани протоколи от първия тур на изборите, съобщи пред „Сега“ говорителят й Александър Андреев.

Проверка кой, кога и защо е променял данните в тях ще има само на онези места, в които резултатите бъдат обжалвани в съда, допълни той. „В правомощията на ЦИК е да препрати всички жалби и сигнали до съответния компетентен орган – Върховния административен съд. Ние вече сме направили това със сигналите на първия тур и продължаваме да го правим с тези от втория. ЦИК няма да разглежда и да се произнася по всеки отделен протокол“, коментира Андреев.

След като през миналата седмица ЦИК изнесе на сайта си сканираните протоколи от първия тур, в социалните мрежи заваляха сигнали за неотчетени преференции. Във Facebook се появиха стотици факсимилета от протоколи със стряскащи несъответствия в броя на бюлетините, с многократни поправки, без съответния подпис, със серия от задрасквания, довели до пълна нечетивност на данните.

Преди дни вицепремиерът Томислав Дончев, който отговаряше за провеждането на отминалия вот, призова гражданите, които не откриват преференциите си в протоколите, да съдят избирателните комисии.

Този вот отбеляза и рекорд по недействителни бюлетини – над 460 000 при гласуването за общински листи. Две са основните грешки – избирателите масово са се объркали как се отбелязва преференцията.

Втората причина за рекордния брой е, че ако избирател върне празна бюлетина, комисията я брои за недействителна.

Източник: Информационна агенция “КРОСС”

Свързани новини:

50 млн. лв. са стрували изборите за местна власт – най-скъпите досега

Споменаване на “ЦИК: Проверка на протоколи ще се прави само, ако резултатите бъдат обжалвани в съда” в

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *