На днешния ден, 22-и септември, преди 109 години, в църквата „Св. 40 мъченици“  във Велико Търново, с манифест княз Фердинанд обявява независимостта на България. По късно тя е обявена и на крепостта „Царевец“ в старата българска столица.

С този акт, от 1908 г., на практика се отхвърлят последните васални връзки с Османската империя, претенциите и да се разпорежда с Южна България като със своя провинция, известна преди Съединението като „Източна Румелия“.

Заедно с обявяването на независима България, българите отхвърлят и финансовите задължения към империята и западноевропейските държави, наложени с Берлинския договор тридесет години по-рано.

Княжество България става независима държава начело с коронования цар Фердинанд. До пролетта на 1908 година обаче има опасност страната ни да влезе във война с Османската империя, която не е съгласна с обявената независимост. Благодарение на умелата дипломация на правителството на Александър Малинов и посредничеството на Русия, страната ни избягва войната.

Денят на Независимостта на България е става официален празник с решение на Народното събрание на 10 септември 1998 г.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *