Десетото поколение на Honda Civic привлича интереса ни с атрактивния си и агресивен дизайн. Инвестициите на марката в модела, поне на пръв поглед, са отишли по правилните направления.

Хечбекът има ярко изразно спортно излъчване. Civic е по-широк, по-дълъг и по-нисък от всеки от предшествениците си. Агресивната муцуна на колата издава темпераментния и характер, който се допълва от изразените арки на калниците и добре скулптурирани предна и задна част.

Размери (мм) 
Дължина4497
Широчина1800
Височина1421
Колесна база2700

Civic е с олекотена конструкция, по-здраво купе, по-нисък център на тежестта и нова система на окачването.

Резервоарът за гориво е преместен, благодарение на което подът е по-нисък, отколкото при актуалния модел. Центърът на тежестта е понижен с 10 мм, най-ниската точка на страничните хълбоци е изтеглена с 35 мм по-надолу, така че усещането за японската кола да става още по-спортно. Десетото поколение е по-леко с  16 кг спрямо предишното, но за сметка на това е с 52% по-устойчиво към усукване.

В резултат на всички подобрения цялостната твърдост на каросерията е увеличена с 65% спрямо предишното поколение.

Предното окачване тип MacPherson, с понижени рамена, осигурява висока странична устойчивост при линейно управление. Задното е истински мултилинк с нова твърда подрама и подобрява стабилността и комфорта.

Десетото поколение Civic идва с нови турбо бензинови двигатели VTEC TURBO.

Единият е 3-цилиндров, 1.0-литров, а другият – 4-цилиндров, 1.5-литров. Хечбекът ще е първият модел, който Honda ще предложи с тях в Европа. И двата силови агрегата могат да бъдат съчетани или с 6-степенна механична трансмисия, или с безстепенна CVT със 7 симулирани предавки.

Куплиран с механичната предавателна кутия, 3-цилиндровият еднолитров мотор разполага с въртящ момент от 200 Нм при 2250 об/мин, и съответно 180 Нм M,R 1700-4500 об/мин, когато е със CVT. Максималната му мощност е 129 к.с. (95 кВт), достъпна при 5500 об/мин.

4-цилиндровият 1.5-литров силов агрегат надминава показателите на актуалния 1.8-литров VTEC. Максималната му мощност е 182 к.с. (134 кВт) при 5500 об/мин (6000 об/мин при CVT). Аналогично максималният въртящ момент при него е 240 Нм в диапазона 1900 – 5000 об/мин, при версията с механична трансмисия, и 220 Нм при 1700- 5500 об/мин, когато е със CVT.

Honda са осигурили повече вътрешното пространство и мястото за багаж благодарение на увеличената с 30 мм колесна база. Подобрена е и видимостта, като А-колоната е стеснена с  9 мм и така се получава 84.3-градусов ъгъл на зрителното поле.

Предните облегалки са пораснали с 10 мм, а разстоянието между предните седалки се е увеличило с 30 мм. Пасажерите на задните седалки имат 20 мм повече пространство за раменете и 95 мм повече разстояние за краката. Усещането за простор се подсилва и от наличието на панорамен покрив, достъпен при по-високите нива на оборудване.

2017 Civic

Обемът на багажника е 478 л. Задните седалки са сгъваеми и делими в отношение 60:40, което дава допълнителни възможности за превоз на товари с нестандартен размер. Скрит участък под пода на автомобила осигурява допълнително място за съхранение, като това не важи за версиите Sport.

Централната конзола е решена в пиано черно. Долната секция пред скоростния лост е конфигурирана като място с две отделни нива за съхранение на вещи и най-вече на лични електронни устройства. При по-високите версии на оборудване първата секция на тази ниша е с вградено зарядно за смартфони. Специален отвор в централната конзола отвежда всички кабели на умните устройства от едното ниво на нишата, към другото.

2017 Civic

В горната част на централната конзола е разположен 7-инчов цветен тактилен дисплей на системата Honda Connect, съвместима с Apple CarPlay® и Android Auto.

Всички функционалности на мобилния телефон могат да бъдат пренесени и в автомобила, включително навигация, провеждане на телефонни разговори, слушане на музика. Това може да стане с едно докосване на тъч-скрийна на автомобила или с помощта на гласови команди. Поддържаните от CarPlay приложения включват телефон, съобщения, карти, музика и др. CarPlay е съвместима с iOS 8.4, или следващи версии, както и с iPhone 5 и следващите поколения.

Honda Connect може да бъде поръчана и с навигация Garmin.Опциите за аудио конфигурацията в автомобила варират от 160-ватова с четири  говорителя, 180-ватова с осем до 465-ватова с 11.

Всички версии на новия Civic ще идват стандартно оборудвани със системата за пасивна и активна безопасност Honda Sensing, ползваща информацията от камери, радари и сензори, за да алармира шофьора, или да коригира неговите грешка с помощта на различни асистенти за сигурност.

Тя включва редица подсистеми като такава за предотвратяването на сблъсък (Collision Mitigation Braking System), сигнализация за напускане на лентата без да е подаден мигач (Lane Departure Warning), сигнализация за напускане на пътя, асистент за позициониране в средата на лентата (Lane Keeping Assist System), адаптивен круиз контрол, система за разпознаване на пътни знаци, интелигентен асистент за скорост, интелигентен адаптивен круиз контрол (реагиране само спрямо автомобила пред вашия, но и при наличието на такива в съседните ленти) и др.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *