Международният консорциум за журналистически разследвания, базиран във Вашингтон е публикувал 11.5 милиона документи с данни за офшорните сметки на редица действащи или бивши световни лидери, предадоха международни и български медии.

Отчетите, на които е било дадено наименование „Панамски документи“, са били публикувани на официалния сайт на организацията. Те са собственост на панамската компания „Мосак Фонсека“, която е оказвала юридическа поддръжка при регистрация на офшорни компании, съобщава агенция Фокус, позовавайки се на ТАСС.

Според публикация във вестник „Зюддойче цайтунг”, цитирана от БНР, „Мосак Фонсека“ – една от най-потайните офшорни юридически фирми в продължение на десетилетия е помагала при пълна безнаказаност на клиентите си да перат пари и да не плащат данъци.

В списъците фигурират, освен десетки настоящи и бивши световни политици, бизнесмени, престъпници, знаменитости и спортни звезди.

В публикуваните и изложени документи се съдържат материали свързани с президента на Сирия Башар Асад, министър-председателя на Исландия Сигмундур Гунлаугсон и бившия президент на Египет Хосни Мубарак. Публикуваните документи показват лица, които са използвали офшорните компании, за да улеснят взимането на подкупи, продажбите на оръжия, отклоняване на данъци, финансово мошеничество и незаконна търговия с наркотици.

В публикациите се съдържат материали за операциите на редица руски юридически и физически лица. Авторите на разследването твърдят, че тези операции могат да се отнасят към лица от близкото обкръжение на президента на Русия Владимир Путин.

Самите автори на публикацията обаче признават, че името на руския президент не е споменавано и веднъж във въпросните документи.

Уникалното разследване е на почти 400 журналисти от около 80 държави. От българска страна единствена в екипа е Алексения Димитрова. Нейното издание „24 часа“ съобщава, че поне 50 компании, 6 фирми посредници, 16 собственици и 78 акционери от България са били свързани с офшорни регистрации на Бахамите, Сейшелите, Антила, Панама, Ниуе и Британските Вирджински острови. Още поне 100 са били директори, пълномощници, адвокати, или ликвидатори. Сред тях имало и чужденци, които живеят или притежават паспорти в България, както и българи, които живеят в чужбина. Сред собствениците или акционерите засега няма български политици.

От панамската фирма отричат да са извършвали незаконна дейност и твърдят, че са жертва на международна кампания срещу личната неприкосновеност. Президентът на Панама Хуан Карлос Варела заяви, че неговото правителство ще сътрудничи „енергично“ на всяко разследване.

Бившият сътрудник на специалните специални служби Едуард Сноудън вече коментира на личната си страница в twitter: „Публикувано е най-голямото изтичане на информацията в историята на журналистиката и тя е посветена на корупцията“.

Разследването на Международният консорциум за журналистически разследвания може да намерите тук.

Един коментар за “11 млн. документа показват как политици и известни личности „изпират“ парите си

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *