Още през месец август Сдружението на българските професионални шофьори (СБПШ) изложи публично исканията си за подобряване условията на труд и заплащане за шофьорите на камиони в България.

За BEPnews коментар по темата направи председателят на СБПШ, г-н Красимир Костадинов.

„Масово “Бизнесът” твърди, че дава 4000 лв. заплати, а няма кадри. Реално не е така, защото по трудов договор шофьорите се назначават на работна заплата 463 лв и 8 часово работно време, равностойно на заплащане на един общ работник в строителството“, посочва г-н Костадинов.

„Извънредните часове, чрез които по регламент 561 се разрешава да работим до 15 часа на ден, никой не ги заплаща и никъде не се упоменава и в трудовите договори. Много от международните шофьори ги осигуряват и на трета категория труд с разни техники от страна на работодателите, което е недопустимо за нашия бранш“, заявява още той.

По отношение на дигиталните тахографни карти, Костадинов уточнява, че цената им е абсолютно завишена като от години българските шофьори и превозвачи плащат най-скъпите дигитални тахо карти – „около 145 лв. с таксите, които се събират от СиБанк“. Председателят на СБПШ направи сравнение с цените в други държави, които варират от 19 паунда в Англия, 45 евро в Германия и „в другите държави цените са между 35 и 45 евро с доставка до адрес.“

Той критикува сериозно и практиката на много работодатели да „злоупотребяват“ с най-различни глоби, налагани на шофьорите, защото спестяват средства от застраховки“ например. Глобите се налагат за проблеми като спукани гуми и повреди по товарите, което не е задължително и в повечето случаи не е по вина на шофьорите.

Разбира се най-големият проблем е осигуряването на международните шофьори на минимална работна заплата.

„Това повече не се трае сред нас, защото, когато един международен шофьор се пенсионира, получава пенсия, върху която е бил осигуряван, а това е смешно и недопустимо“, казва Костадинов и допълва: „Един “Професионален шофьор” , затова е професионален, защото е изкарал много курсове, много подготовки, обучен е да превозва стотици тонове товар, включително и опасни и извънгабаритни товари, както и пътници.“

Затова СБПШ настоява за минимален осигурителен доход от 1 300 – 1 500 лв. плюс 40 евро командировъчни на ден за територията на Европейския съюз.

Също така трябва да се разрешат и проблемите, свързани със задължителната застраховка “Трудова злополука” , която работодателите трябва да издават на работниците си и покритието на тази застраховка.

Очакваме Вашите мнения и коментари!

Снимка: IRU

3 коментара за “СБПШ настоява за 1 300 лв. минимален осигурителен доход за професионалните шофьори

 • 22 февруари 2018 в 23:18
  Permalink

  Кой международен шофьор ще се пенсионира за да получи голямата пенсия Или се чудите от каде да крадете вече

  Отговор
 • 7 март 2018 в 23:18
  Permalink

  Евала а дали този същия е доволен да вима 1300 евро чисто а по документи 1800 евро и да соли че в БГ че не дарат 2000 евро заплата вие се базикате 🙂

  Отговор
 • 9 март 2018 в 08:16
  Permalink

  1500 лв. Е добре. Но и заплата та да е добра…….1300 лв. Заплата на 660 лв осигуровки……И накрая 40 г. Тр. Стаж и 330лв. Пенсия

  Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *