Броят на руснаците, живеещи в бедност, е достигнал 19.8 милиона души миналата година, предаде Радио „Свободна Европа“. Това е най-високото равнище от десетилетие насам, след като сривът на петролните цени и западните санкции срещу Москва, заради размириците в Украйна и анексирането на Крим, доведоха руската икономика до рецесия.

Общият брой на обеднелите руски граждани е нараснал с 300 хиляди спрямо 2015 година, показват данните на Росстат.

Миналата година над 13% от населението е получавало доходи под необходимия минимум, който беше определен през четвъртото тримесечие – 9 691 рубли ($171) на месец.

Публикуваните данни показват, че в Русия равнището на бедност е най високо от 2006 година насам, когато 21.6 милиона души в страната са живеели с по-малко от минималния доход. Все пак цифрата е все още наполовина по-ниска спрямо нивото от 2000-та година, когато 40 млн. руснаци са живели в бедност.

Рецесията в Русия беше съпроводена от скок на цените, което сериозно засегна покупателната способност на гражданите, въпреки че рублата поскъпна леко през последните месеци. Потреблението остава слабо, въпреки лекото подобрение на икономиката.

Снимка: Ilya Plekhanov, Wikimedia

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *