Министърът на икономиката Божидар Лукарски, заедно с министър-председателя Бойко Борисов и вицепремиера Томислав Дончев връчиха днес първите подписани договори за безвъзмездна финансова помощ по процедура „Подобряване на производствения капацитет в МСП“ на Оперативна програма „Иновации и конкурентоспособност“ 2014-2020 г.

С договорите се осигурява финансов ресурс за над 200 малки и средни предприятия.

Министър Лукарски отбеляза, че интереса към първата процедура е бил изключително голям. В рамките на първия краен срок са подадени 844 проектни предложения с икономическа дейност в секторите на нискотехнологичните и средно нискотехнологичните производства. От тях одобрени за финансиране са 202 проекта на стойност 116.4 млн. лева в рамките на бюджета на процедурата. Още близо 500 проекта отговарят на финансовите и технически критерии и за тях ще се търси възможност за допълнително финансиране.

С европейските средства фирмите ще могат да закупят машини и оборудване, да разширят дейността си, да увеличат производство и да осигурят нови работни места, коментира Лукарски.

Вече има 229 одобрени проекта по втория краен срок на процедурата за подобряване на производствения капацитет от високотехнологичните и средно високотехнологичните предприятия. Те също трябва да получат своите договори до края на януари, съобщи министърът.

По третият краен срок за предприятия в секторите на интензивни на знание услуги са подадени 203 проекта. В момента те се оценяват. До края на месеца ще бъде отворена и  процедурата за внедряване на иновации на стартиращи предприятия.

На церемонията днес  бяха връчени договорите на 27-те фирми, които са получили най-много точки и са отговорили в най-висока степен на критериите за оценка. На официална церемония на 7 януари министър Лукарски ще връчи и останалите договори по първия краен срок по процедура „Подобряване на производствения капацитет в МСП.

Отбелязано бе, че е изпълнена и една от основните насоки на програмата за целенасочена подкрепа на Северозападния район, където се отчита повишаване на интереса – 57 от проектите за „Подобряване на производствения капацитет в МСП“ на ОПИК са от този  район.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *