Максималното брутно тегло на камионите да се увеличи до 44 тона. Това поискаха 17 германски работодателски организации. Исканията им са част от инициативата „Transport Unload Initiative” („Инициатива за разтоварване на транспорта“).

Тук обаче не става въпрос за стандартните 13.6 м камиони, а за т.нар. monster-trucks, 25-метровите камиони, които вече могат да се движат по германските пътища. Местните бизнес организации подчертават, че увеличаването на позволеното общо тегло продължава да бъде табу в страната.

„Инициатива за разтоварване на транспорта“

Организациите, които се включват в инициативата са представителни за различни индустрии, вкл. транспорт, строителство, земеделие и др. Към момента брутно тегло от 44 тона е позволено само при комбинирания транспорт. Според предприемачите обаче, ако това бъде разрешено и за 25-метровите камиони, за една година броят на транспортите с камиони ще се намали с няколко милиона.

По-важна причина – задъхването на логистичния сектор

Освен спестяването на пари, искането на организациите е свързано и с желанието им да намерят разрешение на един по-голям проблем – липсата на персонал в транспортната индустрия и нарастващите нужди от транспорт.

Инициаторите на „Transport Unload Initiative”  отново подчертават, че между 2010 и 2030 година обемът на пътния товарен транспорт ще се увеличи с 39%. Същевременно транспортният сектор не може да отговори на нуждите на пазара поради липса на персонал. Проблемът ще продължи да се задълбочава.

Профсъюзите цитират и примери от други държави като Чехия, Франция и Белгия, където позволеното тегло за тежкотоварен транспорт е увеличено до 44 тона. В Холандия то е дори 50 тона, а в Дания – 54 т. Организациите обръщат внимание на по-ниската конкурентоспособност на германските транспортни компании във връзка с по-ниските позволени килограми.

Кой е против идеята?

Международният съюз на интермодалните транспортни общества (UIRR) изрази своята силна опозиция срещу увеличението на брутното тегло на камионите до 44 т в Германия. Членовете на организацията се страхуват, че по този начин ще загубят част от работата, която в момента извършват.

Какво мислите Вие? Трябва ли и в България да се увеличи максимално допустимото брутно тегло на камионите? Очакваме Вашите мнения и коментари в сайта ни и на нашата Facebook страница.  

Снимка: DAF Truck Gigaliner на DHL в Швеция; Източник: Wikimedia

Един коментар за “44 т да стане брутното тегло на камионите, искат германски предприемачи

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *