Германското министерство на транспорта потвърди по-ранна информация на BAG относно проверките за това дали се спазва забраната за прекарване на 45-часовата почивка в кабината на камиона.

Според институцията проверките не представляват нарушаване на времето за седмична почивка. С тази интерпретация се цели да се подпомогне прилагането на забраната.

Запитването по този въпрос е било отправено по-рано от Полската транспортна асоциация към BAG.

Решението на министерството се използва и за определяне начина на проверки във връзка със спането в кабината.

Властите поясняват, че осъществяваните от представителите на BAG проверки не означават автоматично прекъсване на почивката на шофьора, тъй като четенето на данни от тахографа не изисква никакво участие от страна на шофьора. Още повече, одит, който изисква само преглеждане на данните, не се регистрира в паметта на устройството. Така че, не е извършена „друга работа” (по определение от регулациите на Европейската комисия), стига шофьорът да не е принуден да се занимава с формалности или да води разговори по време на одита.

Германия въведе забрана за прекарване на седмичната почивка в кабината на камиона през месец май. Въпреки че вече изминаха 6 месеца от въвеждането на ограничението, все още има объркване по отношение на разпоредбите и начина им на прилагане.

Снимка: Pixabay

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *