Foxconn, главен производител на устройства за Apple и Samsung, е съкратил 60 000 души в една от фабриките си в Китай и ги е заменил с роботи, съобщи South China Morning Post.

Фабриката, която се намира в региона Куншан, е намалила броя на служителите от 110 000 на 50 000.

35 тайвански компании, включително доставчикът на Apple – Foxconn, са похарчили общо 4 млрд. юана (малко над $600 милиона)  за изкуствен интелект миналата година, според данни на рекламния отдел на правителството на Куншан.

“Повече компании вероятно ще последват този пример,” коментира председателя на департамента за региона.

Foxconn потвърди, че голяма част от производствените задачи вече са автоматизирани, но подчерта, че това няма задължително да означава дългосрочна загуба на работни места. Компанията планира да увеличи автоматизацията и в същото време да поддържа значителна производствена работна ръка в окръга.

Китайският производител на iPad-и и iPhone-и често е критикуван за потискащите работни условия, които предлага и, които в миналото доведоха до самоубийството на работници.

В същото време икономисти предупреждават, че автоматизацията на производството ще има сериозен негативен ефект върху пазара на труда. Около 35% от работните позиции може да изчезнат в следващите 2 десетилетия, според проучване на консултантската компания Deloitte в партньорство с Университета в Оксфорд.

Подобни новини:

Adidas започва роботизирано производство на обувки

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *