Руската армия обяви 8-часово примирие в обсадения град Алепо, за да се позволи на представители на умерената опозиция и цивилни да напуснат града, както и да се достави хуманитарна помощ.

Спирането на нападенията на руските и сирийски войски, срещу терористите ще влезе в сила на 20 октомври, съобщи генерал-лейтенант Сергей Рудской.

Според представители на ООН, доставящи помощи, е нужно поне 48-часово спиране на огъня на седмица, за да достигнат хуманитарните доставки до обсадените източни квартали на града. През последните седмици обаче сирийската армия и руските и съюзници само увеличават мащаба на атаките си.

Във Вашингтон, говорителят на Държавния департамент на САЩ Марк тонер коментира, че руската пауза „ще бъде добро нещо“, но уточни, че „това е прекалено малко, твърде късно“.

Според сирийската опозиция, водените от Москва въздушни удари на 17-и октомври, в и около Алепо, са убили поне 36 души.

Междувременно, пратеникът на Русия в ООН Витали Чуркин заяви, че ако бунтовниците в източната част на Алепо се отделят от терористите на „Джабхат ан-Нусра“, последните ще трябва да избират да се оттеглят доброволно, или да бъдат унищожени. Той посочи, че 8-часовото примирие може да бъде удължено, ако има споразумение между отделните страни.

“Ако те [умерената опозиция] се дистанцират, ние ще предложим на „Джабхат ан-Нусра“ два варианта: да напуснат града, Стефан де Мистура [специалният пратеник на ООН за Сирия], както знаете направи предложение в тази връзка преди и време, или ние ще трябва да ги победим,“ заяви Чуркин, цитиран от ТАСС.

Дипломатът имаше предвид по-ранно предложение на де Мистура лично да придружи 900 бойци на „ан-Нусра“ по пътя им извън Алепо, до други региони в Сирия.

Ако този сценарий бъде приложен, ще означава край на кръвопролитията в Алепо. Разбира се и другите въоръжени групи, представляващи „умерената“ опозиция ще трябва да сключат споразумения за примирие със сирийското правителство, заяви Чуркин.

Представителите на Нова Зеландия в Съвета за сигурност на ООН предложиха нова резолюция за Алепо в понеделник. Документът призовава за незабавно и пълно спиране на атаките, които може да навредят на цивилна инфраструктура и да доведат до цивилни жертви. Документът също така определя 48-часови паузи при атаките, с които да се осигури коридор за хуманитарни доставки и да се помогне за разделяне на опозиция от терористични групи.

„Това е интересно предложение и ние определено ще го проучим,“ коментира Чуркин.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *