Смартфоните преодоляха за първи път границата от 50% от всички телефони през първото тримесечие на 2013 г., като оттогава насам делът им се увеличава непрекъснато. Според IC Insights, към края на годината смартфоните ще завладеят 80%.  Твърди се, че през 2019 г. около 95% от всички телефони ще бъдат „умни“. Докато през настоящата година продажбите на смартфони ще нараснат само с 13%, то обикновените телефони ще отбележат спад с 30%, а през 2016 г. – с още 28%.

Като цяло, пазарът на телефони, включително смартфони, ще намалее с 1% през 2015 г., но през следващата година ще нарасне с 2%, прогнозира IC Insights. Лидери на пазара за смартфони са Samsung и Apple, продажбите на които ще достигнат общо 560 млн. броя тази година, но сумарният им пазарен дял ще намалее до 39%.

Лидерите са притискани от агресивни китайски производители като Huawei и Xiaomi, като напрежението пада повече върху Samsung. Във високия клас устройства Apple отстоява позициите си. Благодарение на новия модел iPhone 6s, продажбите на Apple ще нараснат с 20% през настоящата година.

По данни на IC Insights, седемте водещи китайки бранда ще реализират на пазара тази година общо 437 млн. смартфона, което е с 23% повече спрямо миналата година. В резултат на това съвкупният им дял ще нарасне до 31%, докато през миналата година беше 28%. На обратния полюс е представянето на Microsoft. Нейният дял на пазара за смартфони продължава да намалява. Очаква се през 2015 г. двуцифрен спад в продажбите на Microsoft, което важи и за японския производител Sony.

Източник: technews.bg

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *