Броят на абонатите на мрежи от четвърто поколение (LTE) расте стремително, като същевременно намалява цената на мобилния интернет, сочат данни на анализаторската компания Ovum.

Към края на миналата година потребителите на високоскоростен мобилен интернет са минали границата от 1 милиард. В близките години темповете на проникване на 4G услугите ще се запазят – до 2020 г. броят на мобилните абонати ще се удвои.

Около една трета от LTE абонатите са съсредоточени в петте най-развити технологично държави – САЩ, Япония, Южна Корея, Великобритания и Китай, като на последната се падат 35% от тези абонати.

Свързани новини:

Telenor пуска 4G LTE услуги

LTE вече изпреварва по развитие 3G. Докато на 3G бяха необходими близо 10 години, развитието на 4G отне само 6 години. В края на десетилетието мрежите от трето и четвърто поколение ще заемат 85% от световния мобилен трафик, без да оставят шанс на остарелите GSM технологии.

В момента текат усилени разработки на мрежи от пето поколение (5G). Тяхното предимство е, че могат да предават данни по въздуха със скорост няколко гигабита в секунда. Подобни мрежи вече се тестват в САЩ, Китай, Япония и Южна Корея.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *