„Коалиция АБВ – Движение 21“ е факт. Двете политически формации  подписаха споразумение за партньорство за предстоящите избори. Пред обединените политически сили стои и задачата да оформят ядро за предстоящо единение в ляво и център на политическото пространство.

Лидерът на „Движение 21“ Татяна Дончева посочи, че една от основните задачи пред  двете формации е, да даде шанс за лявоцентристка алтернатива, чиито идеи да се защитават от млади, модерни и способни хора. „Най-силното ни оръжие за тези избори е посоката ляво-център и предложенията ни за политики, които ще трябва да се борят с ширещия се популизъм, защото са ефективни, премислени и работещи“.

Според Дончева двете политически формации ще работят по изготвянето на обща програма, като ще запазят и основните си приоритети и поети пред обществото ангажименти. “Движение 21“ ще допълни към коалицията своите три приоритета, които ние заявяваме от няколко години, а именно образованието и културата да бъдат национален приоритет, който се изразява и в мястото, което дейците на образованието и културата ще получат и в листите, и в приоритетите по законопроектите. Ще работим и по съдебната реформа, радикална, свързана с промени в Конституцията“.

От своя страна председателят на АБВ Константин Проданов подчерта, че в рамките на коалицията АБВ ще продължи да работи по  своите приоритети като развитие  на нов тип икономика, разчитаща на продукция с висока добавена стойност. По думите му акцент ще бъде поставен и  върху борбата с бедността и неравенството, както и за промяна в данъчната политика към въвеждане на прогресивно подоходно облагане за физическите лица и необлагаем минимум за хората с най-ниски доходи.

В заключение от ръководствата на двете политически формации подчертаха, че преговорният процес, предшествал обединението, е бил достатъчно дълъг и ползотворен за да могат двете формации да изгладят всички възможни различия.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *