Европейската асоциация на автомобилните производители (ACEA) критикува рекламата, продажбата и използването на устройства, които собствениците и камиони слагат, след като закупят машините, за да изключат системите за контрол на вредни емисии.

Ключовата NOx технология за камиони е Селективна каталитична редукция (SCR), която налага контролирано дозиране на дизелова изпускателна течност – AdBlue, с която ефективно се намаляват азотните оксиди.

Скорошни доклади показаха, че операторите на камиони поставят ‘AdBlue emulator’ устройства, които позволяват спиране на инжекционната система AdBlue.

Ако няма вкарване на AdBlue, няма и намаляване на азотните оксиди в SCR. Това спестява на собствениците на тежкотоварните машини разходите за купуване на AdBlue течност. От друга страна, камионите, които „уж“ са стандарт Евро 6, може да отговарят на условия за по-ниски такси по магистралите.

Има много сайтове на доставчици, които предлагат подобни манипулиращи устройства в някои страни в и извън Европейския съюз.

ACEA засегна проблема още през 2012 година и сега отново призовава Европейската комисия и държавите-членки на ЕС да забранят рекламата и продажбата на устройства (хардуер и софтуер), които манипулират или избягват системите за контрол на вредните емисии на камионите. Асоциацията иска и да се позволи на пътна полиция да проверява превозните средства и да осведомява операторите на камиони, че, ако бъдат хванати с манипулиращо устройство, те ще трябва да платят сериозни глоби или тяхната машина ще се третира като такава, която има повредени системи за безопасност.

Снимка: Jeff Kubina

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *