Производителят на спортни облекла Adidas потвърди, че роботи ще произвеждат обувки в нова фабрика в Германия от 2017 година.

Компанията спря производството в страната, в която беше създадена, преди повече от 20 години и се пренасочи към Азия, но главният изпълнителен директор Херберт Хейнер обяви, че Adidas съвсем скоро ще завърши новата си „Speedfactory“ (скоростна фабрика) в Ансбах, Южна Германия.

Първият тест на роботизираното производство ще бъде направен в края на тази година като ще бъдат произведени около 500 чифта спортни обувки.

Втори роботизиран завод е планиран в Съединените щати отново към края на 2016 година. Компанията не изключва възможността за разширяване на производството във Великобритания и Франция.

Увеличаването на производствените разходи в Азия, където за Adidas работят близо 1 милион души, както и създадената от конкурента Nike роботизирана фабрика, принудиха германската компания да действа.

Adidas обяви, че засега не планира напълно да изнесе дейността си от Азия.

Към момента компанията произвежда над 300 милиона чифта обувки на година и планира да увеличава броя им с по 30 милиона на година до 2020, за да постигне целите си за растеж.

Старши директорът корпоративни комуникации на Adidas Катя Шрайбер потвърди, че фабриката в Ансбах ще създаде около 160 нови работни позиции в Adidas.

Един коментар за “Adidas започва роботизирано производство на обувки

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *