Специален фонд ще създаде Европейския съюз за бедните страни в Африка днес на церемония в малтийската столица Валета. Това е поредната мярка на Общността да се справи с нелегалната миграция.

Близо 1.8 млрд. евро ще бъде фондът за подпомагане на африканските държави. Разбира се тази помощ няма да бъде дадена безвъзмездно. Ангела Меркел посочи, че връзките между Европа и Африка включват “ясни изисквания и очаквания.”

Исканията на европейците най-ясно изложи председателят на Европейския съвет Доналд Туск, цитиран от БНР:

“Стремежите и нуждите на хората трябва най-вече да бъдат задоволявани в родината. Легалната миграция дава възможности за някои, но не за всички. Решаваща е борбата с трафика на хора. Нелегалните мигранти трябва бързо и ефективно да се връщат. Доброволният начин е за предпочитане. Но когато не е възможен – принудителното експулсиране е предпоставка за добро управление на миграционната политика.”

Доналд Туск каза ясно, че африканските държави имат законово задължение да прибират обратно своите граждани, които са били депортирани, а, ако не успее с убеждаване, Европа ще изхвърли на сила тези, които не искат да се приберат в държавите си.

“Недоброволното връщане е предпоставка за добре ръководена миграционна политика,” коментира още той.

Лидерите на ЕС настояват за нови документи за самоличност с биометрични данни  на мигрантите, както и правото да издава пасавани за транзитно преминаване, което ще улесни експулсирането на нелегалните. Длъжностни лица подчертаха подновените предложения за улесняване получаването на визи и друг достъп за африканския бизнес и други пътуващи към Европа, ако африканските държави се съгласят да приемат обратно гражданите си, които ЕС иска да експулсира. Едва една трета от африканците, които трябва да бъдат депортирани от Европа, действително са се върнали в държавите си, сочат данни на ЕС.

Африканските лидери приветстваха бъдещото коопериране, но не пропуснаха да изразят своите резерви и да припомнят исторически факти.

Президентът на Африканския съюз Нкосазана Дламини-Зума напомни на европейците, че те са тези, които са мигрирали и са колонизирали голяма част от света, а също така, че повечето африкански мигранти не са напуснали Африка.

Тя поиска равно третиране на икономическите мигранти и бежанци. Според Зума  парите за новия фонд са недостатъчни. Африка трябва да се модернизира и индустриализира, за да останат младите там.

В отговор на тези коментари, френският президент Франсоа Оланд коментира:

“Ако не разберем, че трябва да инвестираме значително в развитие на Африка, то през следващите години ще продължаваме да се изправяме отново пред големи миграционни потоци.”

Африканските лидери се обявиха и против предложените от Германия регистрационни центрове и ги определиха като лагери “където мигрантите ще станат жертва на престъпления.” 

Освен специалния фонд днес ще бъде подписан и План за действие от 17 страници, съобщава агенция Reuters, чиито представител е успял да види и съдържанието на документа. Една от инициативите, които ЕС ще предприеме е да намали разходите за изпращане на пари от Европа към Африка.

След заминаване на африканските делегации четвъртък, лидерите на ЕС ще се съберат за да обсъдят бавния прогрес в прилагането на мерки за контрол на притока на бежанци през Гърция и преговорите с Турция, от която ЕС иска помощ за забавяне на притока на сирийски бежанци.

Германия предупреди, че може да изпрати сирийски бежанци в други европейски държави. Унгария настоя, че няма да приеме нито един, а Словения започна да издига стена по границата. Дания също обяви, че ще затегне имиграционните си правила.

 

Споменаване на “Оланд: Трябва да се инвестира в Африка, ако не искаме още миграционни потоци” в

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *