Турският премиер Ахмет Давутоглу очаквано обяви, че няма да се кандидатира отново за председател на управляващата Партия на справедливостта и развитието (ПСР) и ще се оттегли от премиерския пост.

На специална пресконференция министър-председателят на Турция обяви, че ПСР ще проведе извънреден конгрес на 22-и май и допълни, че при настоящите обстоятелства той няма да се стреми към председателския пост.

Според правилата на партията, след като Давутоглу се оттегля от този пост, то той вече не може да остане и премиер.

Причина за оттеглянето му станаха разногласията с президента Реджеп Таип Ердоган относно формата на управлението на държавата. Ердоган се опитва да прокара амбицията си Турция да стане президентска република, което ще му осигури максимален контрол в страната. След срещата в сряда (4 май) противоречията между него и Давутоглу не бяха преодолени и настоящият избор на премиера стана неизбежен.

Разклащането на стабилността в най-високите политически кръгове идва в момент, когато Турция се опитва да се справи със задълбочаващия се конфликт с Кюрдската работническа партия, с атаките на „Ислямска държава“ и огромния приток на мигранти. Анкара трябва да покрие и редица изисквания от страна на Европейския съюз, ако иска да напредне в процеса по приемането си в Общността и да бъде облекчен визовият режим за турските граждани.

Един коментар за “Ахмет Давутоглу се оттегля от поста председател на ПСР и премиер на Турция

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *