Система за изкуствен интелект на Facebook е създала свой собствен език. AI е разработил система от кодови думи, за да общува по-ефективно. Разработчиците и са я спрели веднага когато са осъзнали, че AI вече не използва английски език.

Сценарият тип „Скайнет” не е единствен, а поредица от множество подобни случаи. Във всеки един от случаите, AI в даден момент спира да се придържа към тестовете на английски и разработва собствен език, който ние не разбираме.

Според Fast Co. Design разработчиците на Facebook наскоро са забелязали, че новият им изкуствен интелект се е отказал от универсалния английски. Системата общува на собствен език с други AI агенти и така достига до решения как да действа.

В един от „разговорите” два преговарящи бота – Боб и Алис – са използвали собствен език, за да довършат теста си. Боб е започнал с „I can i i everything else,“ на което Алис отговаря balls have zero to me to me to me…“ Останалото от разговора е вариация на тези изречения.

Въпреки че изглежда като нещо безсмислено, повторението на фрази като „i“ и „to me“ има ефект върху това как AI работи.

Както изглежда изкуственият интелект е осъзнал, че богатото изразяване чрез изречения на английски не е нужно за дадения сценарий.

Разработчици на изкуствен интелект в други компании са установили подобно използване на „съкратен английски”, с който ботовете улесняват комуникацията си. В лабораторията OpenAI на Илън Мъск е бил проведен успешен експеримент, при който е позволено на ботовете да научат техни собствени езици.

При друг случай, в Google, наскоро подобрената услуга е с добавена невронна мрежа (neural network). Системата сега може да превежда много по-ефективно. Екипът разработчици е бил изненадан, когато е установил, AI тихо е написал собствен език специално, за да се справя със задачата да превежда изречения.

Все оче не може да се прецени дали измислените от изкуствения интелект езици представляват заплаха, която може да позволи на машините да вземат връх над създателите си.

И въпреки че разработчиците не могат да разберат на пръв поглед безсмисления език на ботовете, решенията, които в последствие изкуствения интелект взима са най-ефективните при дадените проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *