Френското правителство няма да увеличи акциза върху горивото. Това съобщи френският премиер Едуар Филипе, след като страната беше залята от протести в продължение на седмици.

Демонстрациите във Франция започнаха на 17 ноември, след като правителството на страната обяви плановете си. Хиляди хора излязоха по улиците, блокирайки пътища, индустриални зони и депа за гориво. Образуваха се и задръствания по границите на страната.

Протестите засегнаха най-големите френски градове, а недоволните от планираното поскъпване причиниха сериозни щети през последните три уикенда. Трима души бяха убити по време на бунтовете, а няколко десетки бяха ранени. Френските превозвачи оценяват загубите си на около 400 милиона евро, а според експерти, протестът на „жълтите жилетки“ може да струва на френската икономика над милиард евро.

Премиерът Филипе направи опит да намери компромис, но демонстраторите отмениха преговорите. В резултат той беше принуден да обяви мораториум върху поскъпването на акциза на горивото.Кои са „жълтите жилетки“?

Наречени така заради сигналните жилетки, които носят, протестиращите предизвикаха политическа криза във френското правителство. Недоволството във Франция започна в провинциите на страната, но се разпространи до Париж, където се стигна до бунтове, ранени и убити, и сериозни щети.

В началото недоволството се надигна от страна на хора, живеещи в селски райони, на които им се налага да карат на дълги разстояния, за да стигнат до работа. Основният им довод беше, че няма да могат да си позволят поскъпването на горивото. В последствие към тях се присъединиха и хора, обявяващи се против „зеления данък“ на президента Еманюел Макрон, както и членове на работническата и средната класи, които изразиха недоволството си от понижаващия се стандарт на живот. Според тях доходите им са прекалено високи, за да кандидатстват за социални помощи, но и прекалено ниски, за да „свързват двата края“. Движението на „жълтите жилетки“ няма официален лидер и се организираше основно чрез групи в социалните мрежи.

Снимка: Wikipedia

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *