Само в Германия средно на всеки 20 минути се обира по един камион. Според Асоциацията на германските застрахователни агенции (GDV) загубите всяка година от обири на камиони са приблизително 2.2 млрд. евро.

Студент по логистика от Бременхавен измисли система, която предпазва товара от крадци. Андреас Гайслер създава „Alarmplane” миналата година. Алармата се задейства, ако целостта на брезента е нарушена. Силният звук разбира се вдига всички наоколо на крака и бързо отказва крадците от опита им за кражба.

Как работи системата?

По целия брезент се разполага мрежа от кабели, изработени от подобен на кевлар материал, които са свързани с алармена кутия. Ако някой от кабелите бъде отрязан , се задейства алармен сигнал с максималната позволена за алармите сила от 110 децибела.

Системата има собствен източник на захранване и работи независимо от камиона. Контролната кутия има вграден микроконтролер, разполагащ със софтуер и позволяващ максимално намаляване на консумацията на електричество. Двете 9-волтови батерии би трябвало да издържат поне няколко години, коментира Гайслер, но съветва да бъдат проверявани на всеки 12 месеца.

Алармената кутия се намира вътре в брезента и не може да се види отвън. Според създателя и, алармата не може и да се манипулира поради липсата на подходящи интерфейси.  Инсталацията отнема около 90 минути.

Alarmplane вече е в продажба, но цената и е значителна – близо 2 000 евро.

Бихте ли си сложили аларма на брезента?

Снимки: alarmplane.de

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *