Министър-председателят на Албания Еди Рама коментира в интервю за изданието „Политико“, че е възможно обединение на страната му с Косово, ако бъде прекъснат процеса по приемането на страната в Европейския съюз.

Някои албански националистически партии вече са изразявали желание за обединение с обявилата независимост през 2008 година сръбска провинция. Най-голямата опозиционна партия в Косово, от своя страна, иска да се проведе референдум за обединение с Албания, въпреки че подобен сценарий е изрично изключен според Конституцията на страната.

Рама посочва, че единственият начин да се запазят Балканите в „мирен и сътруднически режим … е да се следва пътеката към ЕС, да се запази ясна перспектива … Никой не иска да се включва в малки съюзи, всеки желае да се включи в голям съюз. Но, ако няма надежда, няма перспектива, няма място, тогава, разбира се, малките съюзи може да се случат.“

Албания, Сърбия, Македония и Черна Гора официално са кандидати за членки на ЕС. Само Черна Гора и Сърбия обаче са започнали преговорите. Косово има сключено Споразумение за стабилизиране и асоцииране с Евросъюза, и е в много начален етап на възможно членство в 28-членния блок. Ако Сърбия бъде приета в ЕС обаче, вероятността и Прищина да стане членка ще клони към нула, след като Белград не признава независимо Косово.

По думите на Еди Рама спирането на преговорите за приемане на нови държави в Общността ще дестабилизира Европа, „алтернативата ще бъде кошмар за хората и държавите в Европа.“

“Този регион се нуждае от Европа, но Европа се нуждае от него също“ за сигурност и стабилност на континента, каза албанският премиер.

Подкрепата за членство на Албания и други държави в региона на западните Балкани в ЕС остава висока, но нараства евроскептицизма в Сърбия и Македония.

Рама коментира и обвиненията срещу него за ролята му в политическата криза в Македония. Етническите албански партии, които в момента държат ключа за съставяне на правителство в Скопие, заявиха, че ще подкрепят този, който обещае, по-големи права за етническите албанци, включително и обявяване на албанския за втори официален език в Македония.

Той заяви, че просто е организирал среща с етническите албански политици от Македония, но не се е опитвал да се меси във вътрешната политика на страната.

“Последното нещо, от което Македония се нуждае, е да се създаде междуетнически конфликт, защото не може да се контролират подобни неща“, каза Рама.

Той обаче допълни, че албанците в Македония имат „пълното право да искат пълно равенство с македонските си братя“.

Снимка: tomislav medak, flickr

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *