Сръбският премиер Александър Вучич спечели убедителна победа на президентските избори в страната. Той получи 55% от гласовете на избирателите, с което ще се избегне провеждането на балотаж.

Президентският пост в Сърбия има основно представителен характер (подобно на България), но се очаква Вучич да запази властта си чрез контрола, който има върху управляващата страната Прогресивна партия.

“За мен е важно, че тези избори демонстрираха, че голямо мнозинство от сръбските граждани искат да се продължи по европейската пътека, докато се запазват близки връзки с Китай и Русия“, каза новоизбраният президент пред поддръжници.

Като държавен глава Вучич ще има малко правомощия, сред които връщане на законодателство обратно за ново обсъждане в парламента.

Очаква се обаче той да назначи лоялен съюзник за министър-председател.

Най-силният опонент на Александър Вучич, Саша Янкович, спечели едва 16% от вота. Резултатът е силен удар срещу опозиционните партии в Сърбия, които обвиняват Вучич, че става автократичен.

Най-голямата изненада на изборите беше младият комедиант Лука Максимович, който получи 9% от гласовете, отклонявайки ги от познатата политическа класа.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *