ГЕРБ води с малка преднина от 2% пред БСП за предстоящите парламентарни избори. Това показва проучване на „Алфа Рисърч“, проведено в периода 16-23 февруари сред 1024 граждани от цялата страна.

Социологическата агенция отчита „малки дистанции в електоралните позиции на партиите, които задават поредица от неизвестни за изхода от предсрочните парламентарни избори. Първата – разликата между двете водещи формации ГЕРБ и БСП, които влизат в кампанията със силно сближен резултат. ГЕРБ запазва лидерство от 31.5%, следван от БСП с 29.6% от решилите да гласуват.  За последния месец ГЕРБ търпи лек спад като губи по-съществено симпатиите на средните поколения. Обратно, БСП бележи лек ръст, укрепвайки позициите си в най-малките населени места. Независимо от електоралната динамика, доверието към лидерите на двете партии остава на равнището отпреди месец – 31.9% за Б. Борисов и 25.3% за К. Нинова.“

Регистрират се високи нагласи за гласуване – 66%, но трябва да се вземе предвид фактът, че проучването е правено преди Конституционният съд да отмени санкциите за негласувалите.

Според изследването на „Алфа Рисърч“ Обединените патриоти влизат в надпреварата като трета сила с 10.8% от решилите да гласуват. Вътрешните противоречия, довели до напускане на техни доскорошни депутати обаче са се отразили негативно на персоналния имидж на лидерите на коалицията, които губят по около 5 пункта доверие.

Към момента, ДПС привлича 6.8% от решилите да гласуват, а партия „Воля” на Веселин Марешки стартира кампанията с 5.7% подкрепа от решилите да гласуват.

Прекомерната агресивност, взаимни обвинения и компромати между ГЕРБ и БСП могат да стимулират повече хора да се обърнат към по-малките партии.

В първите дни от надпреварата на минимална дистанция от 4%-та бариера е Реформаторския блок с подкрепа от 3.9% от решилите да гласуват и реалистични шансове за представителство. Настоящото проучване стартира преди обявяването на коалицията между РБ и Глас Народен (които в минали избори са успявали самостоятелно да спечелят около 1% от вота), поради което не отчита ефекта от партньорството помежду им.

Коалицията Движение „Да, България” стартира кампанията с 2.6%, а „Нова Република” с 1.5% от решилите да гласуват. Авансът на „Да, България” се дължи основно на по-добри позиции сред най-младите поколения, а предизвикателството пред тях е да постигнат по-висока мобилизация на симпатизантите си. „Нова Република” има твърд и мобилизиран, но силно ограничен  електорат.

Коалицията „АБВ – Движение 21” влиза в кампанията с подкрепата на 2.9% от решилите да гласуват. Нейният шанс за постигане на по-добър резултат са самоопределящите се като ляво-центристки избиратели, които БСП не успява да мобилизира зад себе си.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *