Кражбите на товари са сериозен проблем за превозвачите. Те представляват и риск за шофьорите на камиони, които много често се намират в превозното си средство, когато крадците „започват дейност”.

Логистичният оператор Alpensped успя да намали карго кражбите със 70% в една от държавите, в които оперира. Компанията е разработила и въвела специална програма за безопасност. Тя се състои от 20 мерки, които шофьорите трябва да предприемат.

Елементарни, но ефективни мерки

Концепцията на Alpensped се базира на две основни правила: правилно записване и документиране на инцидентите и обширни мерки за управление на инцидентите.

Според препоръките на транспортната компания, шофьорите имат право да прекарват почивката си само на охраняеми паркинги. Те нямат право да оставят превозното си средство без надзор. След всяка почивка водачите трябва да проверяват дали има нередности при товара.

На шофорите е забранено да возят пътници по маршрута, както и да се движат по маршрут, различен от предварително зададения.

Мониторинг на оператор на превозно средство се осъществява от началото на месец юли, с помощта на специален инструмент, разработен от Alpensped и Volkswagen в сътрудничество с Университета за приложни науки в Хейлброн. След една година тестов период, превозвачът планира да приложи инструмента в собствената си транспортна управленска система. Целта е да се увеличи допълнително прозрачността и транспортната безопасност.

До каква степен споменатите мерки предпазват товарите, но и шофьорите на камиони? Очакваме Вашите мнения и коментари на нашия сайт и в нашата Facebook страница.

Снимка: Pixabay. Снимката е примерна.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *