Alphabet Inc., компанията майка на Google, обяви в понеделник приходите си, което доведе до скок на акциите на компанията с 5% в търговията след официалната борсова сесия. Така Alphabet става най-ценната компания в света.

Нещо по-интересно обаче привлече вниманието. За пръв път в отчетите бяха включени и бизнеси на компанията, които не се рекламират. Т.нар. moonshots отчитат силен ръст, но и носят на Alphabet много загуби.

За последното тримесечие на 2015 година, Alphabet има приходи в размер на $21.3 млрд. и $8.67 печалба на акция. И двете цифри надминаха прогнозите на анализаторите, които очакваха, съответно $20.77 млрд. приходи и $8.10 печалба на акция.

За цялата 2015 година технологичният гигант има $74.99 млрд. приходи и отново надминава очакванията с около $300 млн.

В отчетите за миналта година Alphabet включи и бизнеси като Google Fiber, компанията за проучване на възможности за удължаване на живота – Calico, производителя на програмируеми, самообучаващи се, сензорно задвижвани термостати, детектори за дим и други системи за сигурност – Nest, както и начинания като автономно движещата се Google кола.

Свързани новини:

Google диша във врата на Apple

Тези „залози” са донесли на Alphabet  $448 милиона приходи през 2015 година, което е ръст с 37% на годишна база. Приходите обаче не са достатъчно големи. Оперативната загуба от начинанията на Google е $3.6 млрд., което е ръст с 89% спрямо 2014 година.

Главният финансов директор на Alphabet Рут Порат обясни, че приходите от „залозите” са дошли от Nest, Fiber и Verily. Nest печели от продажби на умни термостати и детектори задим и камери за видео наблюдени за дома. Fiber предлага интернет и телевизионни услуги на определени пазари в САЩ. Verily участва в големи сделки с гиганти от здравната индустрия като Novartis, Dexcom и Sanofi.

18-те процента ръст на приходите на Alphabet през четвъртото тримесечие (на годишна база) се дължат най-вече на нарастването на мобилните и YouTube рекламни бизнеси.

През 2015г., приходите на YouTube от реклама са се увеличили с 40% до $4.28 млрд. в световен мащаб, според eMarketer.

Мобилните реклами на Google ще отчетат повече от 40% ръст през 2016 година, което ще донесе над $34 млрд. на компанията, сочат прогнозите на eMarketer. Това е много важно за Alphabet като се има предвид, че мобилните реклами представляват над 60% от рекламния бизнес на Google.

Gmail има над 1 милиард активни потребители, според главния изпълнителен директор на компанията Сундар Пичай. В допълнение Google притежава 7 продукта, които имат повече от милиард потребители – това са услугите Search, Maps, Chrome, YouTube, Android и Google Play. 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *