Amazon продължава да разширява възможностите за бизнес клиентите си в платформата Amazon Web Services (AWS). Сега компанията се изправя срещу утвърдени и познати играчи като Microsoft/Skype и Cisco Spark, Google Hangouts и LogMeIn, предлагайки Chime.

Услугата предлага управление на сървърите на компании, както и удобно и лесно осъществяване на конферентни разоговори.

Chime тръгва заедно с приложения за десктоп, мобилни устройства и разбира се онлайн. Проектирана е с функции като „визуален списък“ показващ кои хора са свързани към момента. С едно кликване потребител може да се присъедини към групов разговор, да сподели екрана си или да сподели файл. Amazon предлага безплатна базова версия, ако единственото от което се нуждаете са бизнес разговори, изпращане на съобщения и чат. Версиите Plus и Pro (които вече ще бръкнат в джоба ви) добавят функции като конфигурация на Активна директория, имейл домейни и неограничена VoIP (интернет телефония) поддръжка. Това ще струва $15 на потребител като се предлага 30-дневен безплатен период за Pro версията.

Chime е последната (засега) услуга, предлагана от AWS — които през 2006 започнаха с продажби на място за съхранение и мрежови услуги. В последствие бяха добавени по-развити продукти като Amazon WorkDocs за съхранение на файлове и споделяне на софтуер, както и WorkSpaces (десктоп визуализация) и WorkMail (имейл и календар).

Amazon твърди, че Chime е много по-лесна за употреба и предлага по-високо качество при осъществяване на бизнес разговори и споделяне на информация по време на тези разговори. Ако това е така, то утвърдените участници на пазара ще има от какво да се притесняват.

Снимка: Flickr

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *