Създателят и главен изпълнителен директор на Amazon.com Джеф Безос (на снимката) е продал един милион от своите акции в компанията на обща стойност $757 милиона миналата седмица, става ясно от заявление подадено към американската Комисия по ценните книжа и борсите. Рекордната продажба надвишава тази, която милиардерът получи през месец май – $671 милиона отново за продажба на пакет акции.

И в двата случая Безос печели от реакцията на пазара след впечатляващите резултати на компанията му за второто тримесечие. Онлайн търговецът отчете 31% ръст на приходите до $30.4 млрд. на годишна база ($1.78 на акция спрямо 19 цента на акция предходната година). Акциите на компанията поскъпнаха с 2% след като излязоха данните за тримесечието и с 14% пред последните 3 месеца.

Продажбата на акции обаче трябваше да се случи независимо дали Безос щеше да спечели или загуби от нея (например, ако резултатите от второто тримесечие бяха разочароващи). Според т.нар. план 10b5-1 (по името на регулацията на SEC), вътрешни хора на компанията могат да избегнат обвинения за търговия с вътрешна информация, ако определят предварителен график за продажба на акции, което е направил в случая и Безос и се е придържал към планираните по график продажби.

Според заявлението към Комисията по ценни книжа, продажбите са се случили в периода 2-4 август на цени от $750.35 до $765.01.

Тази година Amazon спечели много не само от силните онлайн продажби, но и от нарастващата популярност на бизнеса с облачни софтуерни услуги.

Джеф Безос притежава 80.9 милиона акции на стойност $62 млрд. (по цени на акциите към понеделник, 8 август) от Amazon. Сайтът е създаден през 1994 година като онлайн магазин за продажба на книги.

Снимка: Amazon

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *