Интернет търговецът Amazon постигна значителен ръст в продажбите на таблети в края на миналата година, сочи анализ на ABI Research за представянето на големите марки.

Лидер на пазара продължава да бъде Apple, но нейните продажби падат по-бързо, отколкото при останалите марки. Докато през четвъртото тримесечие на 2014 г. компанията от Купертино пласира 21.4 млн. таблета, то година по-късно продажбите са 16.1 млн. броя. За цялата 2015 г. технологичният гигант е продал 49.6 млн. таблета.

Amazon се отчита с 5 млн. продадени устройства в периода октомври-декември на миналата година, което нарежда онлайн търговецът на трето място в класацията. Продажбите на Amazon са нараснали три пъти на годишна база, благодарение на появата на 50-доларови модели в асортимента на компанията. Като цяло за годината, Amazon е продал 7.6 млн. таблета.

На второ място е Samsung с 34.1 млн. продадени устройства през годината и 9 млн. през четвъртото тримесечие (спрямо 11.1 млн. за Q4 на 2014). Lenovo е четвърта за тримесечието с 3.2 млн. таблета (3.6 млн. година по-рано), но попада в Топ 3 за цялата година с 11.5 млн. устройства.

Huawei също намира място в челната петица. През миналата година компанията е продала 7.7 млн. таблета и заема четвърто място по този показател. Последното тримесечие обаче е слабо за китайския производител – продадени са само 1.3 млн. устройства, спрямо 2.3 млн. година по-рано, което го позиционира на пето място.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *