Македонското министерството на външните работи изрази възмущението си и отправи запитване за обяснение към Държавния департамент на САЩ, след като конгресменът от Републиканската партия Дана Рорабахер каза, че Македония не е държава и трябва да бъде разделена между съседите си като Косово и България.

По думите на Рорабахер създаването на държавата Македония е провален проект и моментът е подходящ за свежо преначертаване на границите.

“Смятам, че Македония не е държава. Съжалявам – не е държава“, коментира конгресменът за албанския телевизионен канал Vizion Plus.

“Има такова разделение в тяхната страна, че те никога няма да могат да живеят заедно в бъдеще. По тази причина косоварите и албанците трябва да бъдат част от Косово, а останалото от Македония трябва да е част от България или всяка друга страна, към която тя вярват, че са свързани“, посочи още той.

“Идеята е да поддържаме Македония жива, защото някой преди 30 години е решил, че е конфигурация, която трябва да излезе от разпадането на Югославия“, каза Рорабахер.

Конгресменът в е председател на Подкомисия за Европа, Евразия и Развиващи се заплахи в  Камарата на представителите от 1989 година. Той е и един от привържениците на конструктивен диалог с Русия, което му носи много недоволство сред републиканските му колеги.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *