Рота от 120 американски военни от Сухопътните войски на САЩ беше разположена в учебен полигон „Ново село“ като част от американска Инициатива за гарантиране на сигурността на европейските съюзници (ERI), която беше стартирана още през 2014 г.

Очаква се до края на тази седмица до България да бъдат транспортирани 15 бойни машини „Брадли“, две верижни машини М 113, както и различни типове автомобилна и спомагателна техника, съобщава българското Министерство на отбраната.

Предвижда се през тази година на учебен полигон „Ново село“ да бъдат засилени съвместните учения и тренировки. Военни формирования от Сухопътните войски на САЩ ще бъдат ротирани за участие в ученията. Бойната и спомагателна техника, с която ще бъдат оборудвани, ще бъде използвана на ротационен принцип по време на съвместната подготовка с военни формирования от Българската армия. Целта е в процеса на колективни действия да се поддържат и надграждат способностите за оперативна съвместимост във войските на национално и съюзническо ниво, се казва още в официалното съобщение на българското министерство.

Инициативата ERI е част от операция „Атлантическа решимост“, чиято цел е САЩ да гарантира повече сигурност на съюзниците си от НАТО в Източна Европа, след като през 2014 година Русия анексира Кримския полуостров и беше обвинена в подпомагане на бунтовници в Украйна.

Миналото лято държавите-членки на НАТО се съгласиха да засилят присъствието си в Източна Европа и Балтийския регион до нива, невиждани от Студената война насам. 4 многонационални батальона бяха разположени на ротационен принцип в Естония, Латвия, Литва и Полша.

Снимка: 7th Army Joint Multinational Training Command

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *