Мартин Шулц не успя да наклони везните в своя полза след единствения предизборен дебат между него и Ангела Меркел преди федералните избори на 24 септември.

Двамата заявиха своите позиции относно мигрантската политика на Германия и пенсионната система и отношенията между Европа и САЩ.

Анкета на телевизия ARD след телевизионния дебат показа убедителна победа за канцлера Меркел с 55%, срещу 35% за Шулц. Докато зрителите са оценили Шулц като по-агресивен и „по-близо до хората“, Меркел е имала предимство по отношение на компетентността и доверието.

Лидерът на социалдемократите атакува Ангела Меркел за провала и да притисне други държави от Европейския съюз да приемат повече бежанци.

Остра реторика беше предизвикана по въпроса за отношенията с Турция след арестите на германски граждани. Двамата опоненти обаче заеха близки позиции и призоваха за икономически натиск и спиране на преговорите за членство на Турция в ЕС. В същото време те подкрепиха запазване на сделката за бежанците.

“Единственият език, който Ердоган разбира е непоколебима позиция,” заяви Мартин Шулц.

Меркел, която е на път да спечели четвъртия си канцлерски мандат, от своя страна каза, че Турция „се отдалечава от демократичните практики със спираща  дъха скорост” и, че тя ще лобира пред лидерите на ЕС за официално спиране на преговорите за приемане на Анкара в европйското семейство. Все пак германският канцлер допълни, че няма намерение да скъсва дипломатическите отношения с Турция.

Мартин Шулц  се чувстваше повече в свои води по време на втората част от дебата, когато атакува автомобилната индустрия в страната заради дизеловите скандали и призова правителството да заеме по-твърда позиция. Той цитира и работници, които е срещнал в родния си град, според които, скорошните забрани за дизелови автомобили в центровете на градовете ще попречат на възможността им да си вършат работата. Меркел отговори, че днес (4 септември) ще проведе среща с общински управители, за да обсъди възможности за избягване на подобни забрани.

Шулц получи преднина по отношение на въпроси свързани с пенсиите и пътните такси, както и за твърдата си позиция срещу американския президент Доналд Тръмп. Той описа американският държавен глава като непредвидим, обиждащ и неспособен да се справи с кризата на Корейския полуостров.

Меркел пое по друг път, казвайки, че тя ще се опита да окаже умерено въздействие върху Тръмп: „Ще положа всички усилия да убедя американския президент, че се нуждаем от мирно решение [на кризата със Северна Корея].”

Три седмици преди изборите в Германия Ангела Меркел и нейната партия, ХДС, водят убедително всички проучвания на общественото мнение.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *